KORAKI DO ZDRAVJA - KORAKI DO LJUBEZNI

(Kratek oris)

 

KAZALO

Uvodne misli
Povzetek
Reakcije
Pot
1 Strah je pomanjkanje ljubezni
        1.1 Strah pred smrtjo
        1.2 Nasilje
        1.3 Bolezen
        1.4 Življenje je učenje
        1.5 Kje je smisel?
2 Energetski svet
        2.1 Energetski meridiani in centri
        2.2 Eterična telesa, aura
        2.3 Škodljive energije
        2.4 Blagodejne in zdravilne energije
        2.5 Energetske blokade
3 Mišljenje
        3.1 Iskrenost
        3.2 Potrpežljivost
        3.3 Vztrajnost
        3.4 Pozitivne misli
        3.5 Igrivost
        3.6 Odnos do sebe
        3.7 Odnos do drugih
        3.8 Odnos do dela
4 Meditacija
        4.1 Spanje
        4.2 Sprostitev telesa in uma
        4.3 Čuti
        4.4 Koncentracija
        4.5 Molitev, prepuščanje
        4.6 OM
5 Prehrana
        5.1 Osnove zdrave prehrane
        5.2 Vegetarijanstvo, veganstvo
        5.3 Presna prehrana
        5.4 Post
6 Gibanje
        6.1 Telovadba
        6.2 Hoja v naravi
        6.3 Samomasaža
        6.4 Dihanje
        6.5 Ples, petje
7 Okolje
        7.1 Zemlja
        7.2 Zrak
        7.3 Stanovanje
        7.4 Barve
        7.5 Glasba
        7.6 Vonjave
8 Pomočniki
        8.1 Zdravnik
        8.2 Psiholog
        8.3 Socialni delavec
        8.4 Maser, kiropraktik
        8.5 Radiestezist
        8.6 Akupunkturist
        8.7 Homeopat
        8.8 Bioenergetik
        8.9 Psihoterapevt, regresija
        8.10 Astrolog
        8.11 Skupina
        8.12 Pripomočki
9 Knjige
        9.1 Prijetno in zanimivo branje
        9.2 Modrost
        9.3 ZdravljenjeUvodne misli

To besedilo na kratko oriše pot do zdravja, ki je hkrati pot do ljubezni: brezpogojne ljubezni, ki ne postavlja pogojev in ne zahteva povračila. Umetnost življenja je prav to: brezpogojna ljubezen. Namen besedila je prvo sporočilo tistemu, ki išče pomoč.

 

Povzetek

Najprej je opisan strah, ki je vzrok vseh bolezni, in namen življenja, t.j. učenje. Na kratko je opisan energetski svet višjih dimenzij. Zatem je opisano, kako pomembno je pozitivno mišljenje. Sledijo kratki nasveti za zdravljenje in življenje nasploh: meditacija, prehrana, gibanje, okolje. Sledijo še kratki orisi, kaj nam lahko nudijo pomočniki (zdravnik, psiholog, socialni delavec, radiestezist, maser, kiropraktik, akupunkturist, homeopat, bioenergetik, psihoterapevt, astrolog, skupina) in s kakšnimi pripomočki si lahko pomagamo (kristali, piramide, inicirani predmeti, majčke, simboli, naravni izvori zdravilnih energij, svetišča, kasete). Na koncu je še seznam priporočenih knjig, kjer lahko zveš še marsikaj več. Vendar branje ne zadošča. Treba se je posvetiti sebi in delati. Mnoge od napisanih stvari verjetno poznaš, pa jih zaradi lenobe, malomarnosti, hitenja in nespoštovanja samega sebe ignoriraš. Če želiš še kakšno pojasnilo, me lahko pokličeš ali pa mi pišeš po elektronski pošti.

 

Reakcije

Pri delu na sebi prihaja do fizičnih, energetskih, čustvenih, mentalnih in duhovnih sprememb. Te povzročijo lahko mučne in boleče reakcije. Zato bodi pri delu na sebi potrpežljiv in ne skušaj narediti vsega naenkrat, saj so lahko reakcije prehude in boš zaradi posledic reakcije še bolj upočasnjen.

 

Pot

Seveda se mora vsak sam odločiti za svojo pot. Noben nasvet ne more koristiti, če ga ne preizkusiš. Prav tako nihče ne more prevzeti tvoje odgovornosti: svojo seminarsko nalogo moraš narediti sam, vse ostalo je samo pomoč. Tudi pomoč ne pomaga, če je ne sprejmeš ali pa če misliš, da bodo drugi opravili tvojo nalogo. Želim ti veliko iskrenosti, potrpežljivosti in vztrajnosti na tej poti. Naj te spremljajo notranji mir, ljubezen in svetloba.

 

Igor
Ljubljana, 1. februarja 1999
----------------------------------------------------
Igor Kononenko
Univerza v Ljubljani
Fakulteta za računalništvo in informatiko
Tržaška 25, 1000 Ljubljan
a
tel/fax: (061) 1768-390
e-mail: igor.kononenko AT fri.uni-lj.si
http://ai.fri.uni-lj.si/xaigor/xaigor.html
Doma: Plešičeva 49, 1000 Ljubljana
tel: (061) 571-277
----------------------------------------------------

Hvala Ireni, Barbari, Markotu, Slobodanu, Tatjani in drugim, ki so mi pomagali in mi še pomagajo na moji poti.

 

1 Strah je pomanjkanje ljubezni

Današnja civilizacija temelji na strahu: ustrahovan si od zgodnjega otroštva. Če se ne boš učil, boš kaznovan s slabo oceno. Če ne boš imel dobrih ocen, se ne boš mogel vpisati na fakulteto. Če ne boš imel diplome, ne boš imel dobre službe. Če ne boš imel dobre službe, ne boš imel dovolj denarja. Če ne boš imel dovolj denarja, bo tvoja družina stradala. Če se ne boš prilagodil šefu v službi, boš ob službo. Če boš brez službe, boš brez denarja na stara leta ali pa te v bolnici ne bodo sprejeli na zdravljenje.

Danes trpimo ljudje zaradi kroničnega pomanjkanja ljubezni. Namesto da sprejmemo in imamo radi drug drugega, se bojimo drug drugega, še najbolj pa se bojimo samega sebe. Bojimo se, da ne bomo sprejeti, da ne bomo dovolj zaslužili, da bomo izpadli smešni in drugačni od naših `prijateljev' in znancev, bojimo se povedati resnico in celo slišati resnico, itd.

 

1.1 Strah pred smrtjo

Največji tabu današnje civilizacije je smrt. Ogromno je osebnih doživetij, pričevanj pa tudi znanstvenih raziskav o posmrtnem življenju (glej. npr. knjigo ``Potovanje duš''), vendar vse to jemljemo kot zanimivost, ne znamo pa tega sprejeti kot dejstvo. Celo globoko religiozni ljudje ne znajo sprejeti smrti kot nekaj povsem naravnega in je smrt eden osnovnih izgovorov za strah.

Namesto, da bi se od pokojnega, ki je zapustil tuzemeljsko fizično telo, poslovili z ljubeznijo in mu s tem dali možnost, da neovirano nadaljuje svojo pot, pa egoistično objokujemo in obupujemo. S tem delamo škodo sebi in pokojnemu, ki v onostranstvu nima miru pred našimi slabimi energijami. Smrt je samo preobrazba, ki je v določenem trenutku nujna. Odhajanje v onostranstvo naj bo (in vse pogosteje tudi je) lep dogodek, ko si odpustimo vsa bremena in se z ljubeznijo poslovimo.

 

1.2 Nasilje

Posledica strahu je nasilje nad samim seboj: nesamozavest, zakompleksanost, podcenjevanje samega sebe, bojazen, da me drugi ne marajo oziroma, da me ne bodo marali, da se mi bodo smejali, da me ne bodo več hvalili itd. Posledica strahu je nasilje nad drugimi: ljubosumje, nevoščljivost, sovraštvo, častihlepnost, tekmovalnost, pridobitništvo, izkoriščanje, oholost, bahavost, podcenjevanje drugih, nespoštovanje itd.

 

1.3 Bolezen

Strahovi nas morijo, tlačijo našo notranjo energijo, našo ustvarjalnost, našo iskrenost in spontanost. Preprečujejo nam, da prisluhnemo svojemu srcu, da se odpremo in sprejmemo vesoljne energije, vesoljni navdih, božje sporočilo. Posledica je bolezen, včasih pa tudi nezgoda, nesreča. Vzroki za bolezen so zelo globoki in ni jih preprosto odpraviti; tableta je samo začasna rešitev: odpravi ali potlači posledice, vendar se vzrokov niti ne dotakne.

 

1.4 Življenje je učenje

Najpomembnejše od vsega je tvoje mišljenje. Prenehaj iskati vzroke za svojo nesrečo zunaj sebe. Vse, kar se ti dogaja, je namenjeno tvojemu učenju. Če sporočil, ki ti jih sporoča stvarstvo, ne sprejmeš, sledijo močnejša sporočila - bolezni, nezgode, nesreče. Vse dokler ne dojameš. Dokler ne odvržeš vseh strahov in se ne naučiš brezpogojno ljubiti. Tvoje življenje je seminarska naloga; od tebe je odvisno, koliko se boš naučil ob tem koraku na tvoji poti do popolnosti.

 

1.5 Kje je smisel?

Iskanje smisla življenja je iskanje svoje življenske naloge, najprej osebne in nato še skupne - svetovne. Najdeš jo tako, da poslušaš svoje srce in z zdravim razumom udejanjaš njegova navodila. Poslušati svoje srce ne pomeni predajati se svojim čustvom. Glas srca je neustavljiva sila v tvojih prsih, iz katere izvira hrepenenje, ki te žene naprej. Bolj ko si v skladu s samim seboj, več tvojega namena steče skozi tebe. Takrat si zdrav, srečen, se dobro počutiš v svoji koži, si harmoničen.

In kje je smisel celotnega stvarstva? Na to vprašanje si mora vsak odgovoriti sam. Meni je najbližje sledeči odgovor: Skozi naše izkušnje se uči bog (stvarnik, superinteligentna energija, izvor, enost, absolut, kozmos, narava; katerakoli beseda ti bolj odgovarja - beseda je nepomembna, pomembno je, da ga lahko začutimo in potem vemo; ni nam potrebno verjeti drugim). Želel je to izkušnjo, mi smo se odločili, da mu pri tem pomagamo, hkrati pa s tem rastemo in se mu približujemo.

 

2 Energetski svet

Ves fizični svet je energija (vibracija), hkrati obstajajo tudi nefizični svetovi, ki se tudi energetsko manifestirajo. Vsak človek, vsaka žival, rastlina in predmet (navidezno neživa narava) ima svojo vibracijo. Telo je v neprestanem gibanju, v neprestani energetski izmenjavi, tako fizični kot eterični. Vsaka misel, vsak simbol, vsaka beseda, vsak zvok, vsak vonj, vsaka barva ima svojo vibracijo. Tudi misel je zelo močna energija, ki pa je zaradi zakrnelih čutov večinoma ne čutimo in se tega ne zavedamo. Največ grehov zato naredimo z mislimi. Misli dejansko ni možno skriti, saj jih tisti, ki ima izostrene čute, lahko zazna. Ravno zato, ker velika večina ljudi nima izostrenih čutov, mislimo, da so naše misli dostopne samo nam.

 

2.1 Energetski meridiani in centri

Poleg fizičnega telesa obstajajo tudi eterična telesa, ki so s fizičnim telesom povezana. Osnova eteričnega nivoja so energetski meridiani in energetski centri. Sistem meridianov je zapleten in je znan iz kitajske medicine (akupunktura). To je najnižji eterični nivo. Energetski centri (čakre) so zbiralci in posredovalci energetskih pretokov. Poznamo sedem glavnih energetskih centrov in veliko stranskih.

Prvi in sedmi energetski center sta enojna, ostali so dvojni in sevajo naprej in nazaj. Prvi je med nogama (med spolovilom in anusom) in seva navzdol, skrbi za povezavo z zemljo (nadledvične žleze). Drugi je pod popkom, seva naprej in nazaj (križ) in skrbi za spolne organe (spolne žleze). Tretji je v višini pleksusa in skrbi za prebavila in ostale notranje organe (žleza: trebušna slinavka). Četrti je v višini srca (srčni center) in skrbi za srce in pljuča (žleza: timus). Peti je v višini grla (komunikacijski ali grleni center) in skrbi za čute (mali možgani) in grlo (žleza: ščitnica). Šesti je v višini sredine čela, skrbi za velike možgane, sinuse, oči in ušesa (žleza: hipofiza). Na čelu je tudi tretje oko: čut, ki omogoča jasnovidnost. Sedmi center seva od vrha temena navzgor in skrbi za povezavo s stvarstvom, enostjo, bogom (žleza: epifiza). Pomembnejši stranski energetski centri so gležnja, kolena, kolka, ramena, komolca, zapestja, čeljustna sklepa in senca.

2.2 Eterična telesa, aura

Energetski centri so povezani z eteričnimi telesi: astralno telo, mentalno telo, čustveno telo, duhovno telo in višja duhovna telesa. Eterična telesa tvorijo auro: energetski oblak, ki obkroža vsako živo bitje in tudi t.i. nežive predmete. Nekateri ljudje lahko vidijo auro s prostim očesom (večina dojenčkov, vendar se jim ta sposobnost pozneje zablokira), redki pa tudi s tretjim očesom.

 

2.3 Škodljive energije

Energije so lahko blagodejne (zdravilne, svetle, imajo visoko vibracijo) ali škodljive (temne, imajo nizko vibracijo). Škodljive energije so lahko naravne, tehnične ali rezultat črne magije. Naravne so zemeljska sevanja, predvsem vodni tokovi, sevanja rudnin in mineralov ter geoloških prelomnic. Tehnična povzročajo predvsem daljnovodi, transformatorske postaje, mikrovalovne pečice, prenosni telefoni, televizorji in računalniki. Črna magija so predvsem slabe misli (naše ali drugih ljudi) ter uporaba energetskih in tudi fizičnih moči z namenom (ali pa nevede, iz malomarnosti) škodovati nekomu.

 

2.4 Blagodejne in zdravilne energije

Blagodejne energije so lahko naše notranje energije (či), zemeljske (naravni izvori zdravilnih energij, ki jih je v naravi veliko, t.i. zemeljski meridiani; ponekod so znana še posebno močna zdravilna sevanja), kozmične (božje) energije, kanalizirane iz višjih nivojev, kot to počno nekateri zdravilci, in kanalizirane preko kristalov, piramid in drugih pripomočkov.

 

2.5 Energetske blokade

Iz izkušenj sklepam, da ljudje blokiramo kanale naših eteričnih teles in fizičnega telesa z napačnimi mislimi. In prva stvar, ki jo blokiramo, so naši čuti (ker se bojimo čutiti bolečino, čutiti bolezen in celo čutiti resnico). Pozneje seveda blokiramo tudi ostale dele telesa, in ker so čuti blokirani, se ne zavedamo bolezni, ki lahko neovirano napreduje, dokler se ne pojavi zelo očitno in boleče. Z bioenergijo si lahko ljudje sami pomagajo in nekateri, ki so vsaj do neke mere izčistili svoje kanale, lahko pomagajo tudi drugim, tako da odblokirajo dele kanalov in energija potem izčisti telo. Toda to je samo pomoč. Glavni zdravnik je še vedno v glavi pacienta. Če ga je še naprej strah, še naprej sovraži itd., se blokade vrnejo in bolezen spet napreduje. Torej `preklop' v svoji glavi moraš narediti sam (in to je tvoja svobodna volja).

 

3 Mišljenje

Očisti svoje misli: kontroliraj jih in jih načrtno usmerjaj v pozitivno razmišljanje. Opazuj svoje misli in se izogibaj pesimističnih razmišljanj, ponavljajočih se misli o vsakdanjih skrbeh, o službi itd. Poskušaj čim večkrat biti pozoren na sedanji trenutek, na okolje, zrak, barve, glasove, energije, občutke. Razvijaj svoje čute in ne dovoli mislim, da tvoje občutke raztrančirajo in jih analizirajo in predelajo v nekaj čisto drugega. Občuti lepoto stvarstva in bivanja in ne nehaj občudovati enkratnosti vsakega dogodka.

 

3.1 Iskrenost

Bodi iskren. Ne hlini, ne nosi maske, ne pretvarjaj se. Povej, kar misliš, seveda pred tem očisti svoje misli vse nesnage. Ne beži pred odgovornostjo. Sooči se z vsem, kar te iritira. Če te nekaj razjezi, ti dogodek kaže na predsodke, strahove, dvome, ki jih nosiš v sebi. Ko te nekdo znervira, si na njem prepoznal svoje napake. Razišči to možnost: presenečen boš.

 

3.2 Potrpežljivost

Bodi potrpežljiv. Nikamor se ti ne mudi. Časa imaš celo večnost. Ena ura, en zamujen sestanek, zamujen dogodek in celo zamujena služba so zanemarljivi v primerjavi z večnostjo. Dokler si nemiren, se ti bo zlahka dogajalo, da boš zamujal. Ko se umiriš, se stvari začnejo urejati same od sebe in potem boš vedno ob pravem času na pravem mestu. Ne hiti, ne prehitevaj. Pusti času čas. Vsaka stvar, vsaka sprememba, vsak dosežek zahteva svoj čas. Bolj ko si neučakan, bolj se ti cilj odmika. Ko se boš umiril, bo cilj sam prišel do tebe.

 

3.3 Vztrajnost

Ne obupaj pri prvi prepreki in tudi pri naslednjih ne. Vsaka prepreka te uči, poskušaj jo na ta način sprejeti in ji biti hvaležen. Vztrajno zaupaj in nadaljuj. Ne bodi len. Ne prepuščaj se starim razvadam in drugim mamilom: televiziji, hrani, zdolgočasenim in nekoristnim pogovorom, opravljanju, nekoristnemu branju, nemiru, dolgočasju, lenarjenu (tu ni mišljen počitek, ki si ga vedno v polni meri privošči). Vztrajno bodi pozoren in ustvarjalen. Vztrajno bodi miren, ljubeč, iskren.

 

3.4 Pozitivne misli

Nikoli ne pričakuj slabega izida za nobeno stvar. Naj te ne bo strah za otroka, za mamo, za bližnjega. Zaupaj v to, da se mu bo dobro godilo in s tem mu boš najbolj pomagal. Enako velja zate. Nikar ne obupuj v težkih situacijah. To so samo preizkušnje zate. Če je otrok bolan, mu pokaži, da zaupaš v njegovo ozdravitev - iskreno. Če ti ne boš zaupal, kako naj potem zaupa otrok, ki si mu ti za zgled?

Ne glej TV (predvsem nobenih kriminalk, shrljivk, akcijskih filmov in podobnih traparij, ne poslušaj poročil o vojnah, kriminalu,nesrečah, političnih zdrahah itd), ne beri časopisov. Čas porabi koristneje: za branje pozitivne knjige (ne osladnih romanov ali napetih zgodb), za meditacijo, poslušanje sproščujoče in prijetne (ne osladne ali agresivne) glasbe, za telovadbo, za sprehod po gozdu, za urejanje tvoje sobe ali vrta. Ustvarjaj: risanje, oblikovanje, načrtovanje, pisanje pisem ali drugih tekstov, pesmi, pogovor s prijateljem ali pa neznancem (ne čvekanje, bahanje in nikakor ne opravljanje), pripravljanje zdrave hrane. Vse, kar počneš, počni s celim svojim bitjem. Daj sebe v to, kar ustvarjaš, in pri tem bodi vedno poln ljubezni.

 

3.5 Igrivost

Življenje je igra. Zato ga ne jemlji preveč resno. Vsaka resnost pri dogodkih, ceremonijah, dosežkih, se prej ali slej izrodi v neumnost. Sprejmi življenje kot igro in jo igraj z vsem svojim bitjem, vendar se ves čas zavedaj, da je to igra. Nikoli ne prepričaj sebe, da je neka stvar izredno pomembna in izredno resna. Igraj se, pa vendar ne bodi ciničen in se ne norčuj in se ne posmehuj drugim. Naj bo to spošljiva igra, kjer kot igralec spoštuješ svojega nasprotnika.

 

3.6 Odnos do sebe

Odnos do sebe naj bo ljubeč. Ne zahtevaj preveč od sebe, odpusti si vse napake in pomanjkljivosti. Sprejmi se brezpogojno in se imej rad. Ko ozavestiš svoje napake, jih odpravi. Ne vse naenkrat, če je to pretežko. Počasi, a vztrajno odpravljaj napake. Opazuj se in bodi pozoren na svoje telo, na svoje misli, čustva in na svoje občutke. Nikoli ne bodi nasilen do sebe. Vedno bodi pripravljen, da se potolažiš, pa vendar si ne dajaj potuhe.

 

3.7 Odnos do drugih

Ne sodi nikogar, nimaš pravice. Vsak ima svojo pot, vsak ima razloge, zakaj je tak, kakršen je. Sprejmi ga brezpogojno, z ljubeznijo. Le tako mu lahko pomagaš. Vsaka slaba misel, vsako miselno obsojanje je močna in zelo slaba energija, ki se je ne zavedamo. Z njo delamo škodo drugemu in hkrati sebi. Je (blažja, pa zato nič bolj dopustna) oblika črne magije, je nasilje.

Vsako nasilje obrodi novo nasilje in ne reši ničesar. Nikoli ne napravi drugemu tistega, česar nočeš, da drugi naredi tebi. Če boš prizadel drugega, boš s tem prizadel sebe; prej ali slej se ti vse povrne, kajti drugače ne more biti, tak je zakon. Če boš pomagal drugemu, boš hkrati pomagal sebi.

Odpuščaj. Odpusti vsakomur prav vse, ne postavljaj nobenih pogojev za to. Če odpustiš, še ne pomeni, da se strinjaš z napačnim ravnanjem. S tem samo poveš to, da bi se v podobni situaciji prav lahko zgodilo, da bi tudi ti napačno ravnal. Odvrzi bremena. Načrtno odpuščaj prav vse sam sebi in vsem svojim sorodnikom, prijateljem, znancem in sodelavcem.

 

3.8 Odnos do dela

Ni pomembno, na kateri točki tvoje naloge si in kaj trenutno delaš. Pomembno je, da delo začutiš, se mu predaš in ga opravljaš z ljubeznijo, pa četudi to delo ni ravno pisano tebi na kožo. Nič ne de, se boš pa kaj naučil ob njem. S tem pa vadiš tudi potrpežljivost, pozornost in osredotočanje na sedanji trenutek, si tukaj in zdaj. Včasih moraš opravljati kako delo enostavno zato, da spoznaš, česa nočeš delati.

 

4 Meditacija

Meditacija pomeni začutiti in ostati v sedanjem trenutku, brez iluzij, ki jih ustvari misel. To je stanje brez misli, brez ocenjevanja, brez komentiranja. Tega stanja ni lahko doseči, saj smo navajeni neprestano razmišljati. Otroci pri igri so v meditaciji. Ko pojemo, plešemo, igramo tenis, ali na dopustu, ko pozabimo na datum in uro, smo v meditaciji. Med meditacijo sprostimo svojo notranjo energijo, da lahko neovirano kroži, hkrati se odpremo in pritegnemo zdravilne energije. Redki posamezniki ostanejo v tem stanju dlje časa, večina pa se hitro znova zakoplje v svoje misli, predsodke, komentarje, ocene, skrbi in strahove.

 

4.1 Spanje

Spanje ni meditacija. Spanje je počitek. Med spanjem pogosto zapustiš telo. Sanje so lahko resnično potovanje tvoje duše ali pa samo simbolično sporočilo. Zato se zjutraj poskusi spomniti sanj. Z vajo lahko svoje sanje usmerjaš. Med spanjem se tvoja energija obnavlja. Od 22h do 3h je najugodnejši čas za obnovo energije. Zato pojdi zgodaj spat in zgodaj vstajaj.

 

4.2 Sprostitev telesa in uma

Meditiraš lahko na sprehodu, med likanjem ali med vožnjo v avtobusu. Vsekakor pa je dobro, da si vzameš vsaj pol ure na dan za meditacijo, najbolje zjutraj, ko drugi še spijo, ali zvečer, ko drugi odidejo spat. Če imaš možnost, meditiraj vedno na istem prostoru, ki je primerno urejen. Lahko prižgeš svečko, dišavno palčko. Če te moti tišina, lahko meditiraš ob sproščujoči umirjeni glasbi.

Meditiraš lahko sede, stopala so na tleh, hrbtenica zravnana, dlani obrnjene navzgor, lahko pa tudi leže. V mislih se zaščiti pred vsemi škodljivimi vplivi: škodljive energije, tehnične ali naravne, slabe misli drugih ljudi. Eden od načinov je npr. ta, da v mislih potegneš iz neskončnosti nad seboj steber luči - svetlobno cev, ki gre iz neskončnosti (enosti) preko tebe vse do središča zemlje. Beseda, ki ojača steber luči, je AN-TA-RI-ON. AN pomeni enost, TA povezavo navzdol, RI povezavo navzgor in ON pomeni dvojnost, svet, v katerem živimo.

Umiri se, zapri oči. Nekajkrat globoko vdahni in izdahni, počasi in do konca. Sprosti svoje telo. Z mislimi se sprehodi po delih telesa in jih sproščaj. V mislih se postavi v točko v središču glave. Iz te točke pozorno opazuj svoje telo, svoje občutke in tudi svoje misli. Nič ne komentiraj. Samo opazuj. Zavedaj se sedanjega trenutka. Bodi v edini realnosti, to je sedanjem trenutku. Meditacijo lahko zaključiš tako, da občutiš telo, prostor, vdahneš in odpreš oči.

 

4.3 Čuti

Izostri svoje čute. Opazuj sebe in okolje. Bodi pozoren na to, kar ti sporočajo tvoji čuti. Začuti svoje telo, svoje težave, svoje blokade. Začutiš lahko druge ljudi, njihovo razpoloženje, njihovo skrb ali ljubezen. Začutiš lahko naravo, zdravilni vir energije, ali škodljivo, tehnično sevanje. Narava ti lahko pošilja sporočila preko tvojih čutov. Višje dimenzije, višje inteligence ti včasih želijo pomagati, vendar niso nikoli vsiljive. Zato moraš biti pozoren na njihova sporočila, ki lahko pridejo preko znakov v naravi, preko živali in ljudi, preko sanj in vsakdanjih dogodkov, ki jim prepogosto pravimo naključja.

 

4.4 Koncentracija

Koncentracija pomaga zbujati tvojo notranjo energijo. Lahko se koncentriraš s pogledom na neko točko, ali v mislih na besedo ali misel. S ponavljanjem in koncentracijo na pozitivno misel lahko sam sebi zelo pomagaš (primer pozitivne sugestije: ``Jaz sem vsak dan bolj miren in samozavesten in vse probleme rešujem učinkovito in z lahkoto''). Z miselno koncentracijo na točko v telesu lahko zbudiš svojo notranjo energijo in jo usmerjaš na različne dele telesa, tja, kjer je potrebno. Preproste, a učinkovite vaje za koncentracijo, ki tudi pomagajo pri gledanju aure, najdeš na internetu (http://www.thiaoouba.com/seeau.html).

 

4.5 Molitev, prepuščanje

Ko se v mislih obrneš na višje nivoje, na boga, stvarnika, svoj višji jaz, angele, svojega vodnika, se zahvali (npr. za pomoč, vodenje, zaščito in zdravljenje). Lahko tudi prosiš za pomoč. Bodi iskren, iskreno molitev boš čutil. Čutil boš, da nisi sam in da je pomoč vedno prisotna, le od tebe je odvisno, ali jo boš sprejel. Zaupaj in se prepusti, da te višji nivoji vodijo po pravi poti.

 

4.6 OM

OM je prabeseda, prazvok, praizvor in pomeni enost, boga, združitev nasprotnih polov, plus in minus združena. OM ima močan energetski naboj in ga lahko uporabiš za zdravljenje. Ko izgovarjaš (poješ) OM, naj bosta O in M enako dolga, tako da sta plus in minus, moška in ženska energija v harmoniji. Med meditacijo, hojo, vožnjo itd. lahko poješ na glas ali v mislih OM. Lahko ga usmerjaš v določen del telesa. S petjem OM na glas ali v mislih lahko pomagaš tudi drugemu, vendar samo z njegovim dovoljenjem (nimaš se pravice vmešavati v energetski sistem drugega človeka brez njegovega dovoljenja).

 

5 Prehrana

Poslušaj svoje telo in sebi prilagodi jedilnik. Tu ni univerzalnega pravila za vse ljudi. Vsekakor pa so naši čuti zamegljeni in jim ni za zaupati popolnoma. Nekatere vrste hrane so kot mamila, ki se jim ni lahko odpovedati. Pri nenadni spremembi jedilnika lahko povzročiš v telesu močno čiščenje in reakcijo.

Danes je veliki večini hrane dodano kar nekaj kemičnih barvil, konzervansov, topil, emulgatorjev, sladil, arom itd. Ti strupi so odlična podlaga za bolezen. Pritegnejo viruse in bakterije, poleg tega oslabijo odpornost telesa, ki se neprestano poskuša znebiti strupov in mu to jemlje dragoceno energijo.

Hrano lahko delno ``popraviš'' s tem, da miselno očistiš vse telesu in duhu škodljive energije, in jo napolniš z ljubeznijo (to lahko narediš s svojo energijo ali pa prosiš višje nivoje, da hrano preko tebe očistijo). Če jo kuhaš, se tisti čas posveti samo hrani in delo  opravi s popolno ljubeznijo. Misli na tiste, za katere pripravljaš hrano, ali si vizualiziraj, kako ta hrana krepi telo in mu daje vso potrebno energijo. Tako pripravljena hrana ima tudi z malo začimbami izreden okus. Nasprotno pa, če je oseba, ki kuha, npr.jezna, se ta jeza zliva tudi v hrano, in ko tako pripravljeno hrano ješ, je grenkega okusa, pa če je v njej še tako prava mera odličnih začimb.

 

5.1 Osnove zdrave prehrane

Prehranjuj se zmerno in raznovrstno. Uživaj čim več svežega sadja in zelenjave. Pij čim več čiste vode. Odlična pijača in hkrati hrana so sveže pripravljeni sadno-zelenjavni sokovi. Vsekakor se izogibaj vsem živilom, ki vsebujejo kemične preparate. Poleg tega so tako rekoč prepovedana živila: svinjsko meso, vse maščobe živalskega izvora, beli sladkor, bela moka, kvašen kruh, homogenizirano mleko in mastni siri. Izogibaj se rdečemu mesu, mastni hrani, ocvrti maščobi, testeninam, jajcem in sladkarijam. Kisaj, popraj in sladkaj čim manj. Kis nadomesti z limono, uporabljaj nerafinirano, hladno stiskano olje. Soli zmerno. Izogibaj se kavi, kakavu, pravemu čaju, alkoholu in gaziranim pijačam.

 

5.2 Vegetarijanstvo, veganstvo

Najpogostejša oblika vegetarijanstva je odpoved mesu. Nekateri se odpovedo tudi ribam in jajcem. Vzroki za tako odločitev so lahko:

- zdravje: Danes veliko večino živali hranijo z antibiotiki, pomirjevali, hormoni itd. (npr. večina krav živi celo življenje v verigah na 2 m2 v zatohlih hlevih, nikoli ne vidijo sonca, nikoli ne vidijo zelenega travnika, svežega zraka; brez zdravil in pomirjeval bi zbolele in znorele; enako se godi prašičem, piščancem itd). Meso je težka hrana, hkrati pa nosilec slabih energij (energije strahu in trpljenja živali pred smrtjo). Ribe umrejo v dolgotrajnih mukah, preden se zadušijo.

- ekologija: Velike farme so eden najhujših osnesnaževalcev okolja (npr. za pridelavo hrane v obliki mesa potrebujemo 5-10 krat več površin kot za pridelavo rastlinske hrane; površine gnojimo z umetnimi gnojili, ki zastrupljajo poleg rastlin (in s tem meso) tudi zemljo in podtalnico; koncentrirani živalski iztrebki, še posebej od živali, ki so hranjene z antibiotiki, hormoni, pomirjevali in drugimi kemičnimi preparati, so velik onesnaževalec zraka, zemlje in vode)

- ljubezen do živali: Ni potrebno, da bi trpele živali; brez tega lahko celo bolj zdravo živim.

- religija: Nekatere vere prepovedujejo uživanje hrane živalskega izvora ali samo meso nekaterih živali.

Nekateri se odločijo za veganstvo: opustitev vseh prehrambenih in drugih izdelkov živalskega izvora: poleg mesa in rib tudi jajc, mleka in mlečnih izdelkov, usnjenih oblačil in obutve itd.

 

5.3 Presna prehrana

Presna prehrana je surova hrana: sadje in zelenjava brez kuhanja. Sveža hrana vsebuje vse vitamine in minerale in je polna bioenergije. Kuhana hrana je mrtva hrana: brez vitaminov, brez bioenergije, in če je ne začinimo, je tudi brez okusa. Ko prehajamo na presno prehrano, se telo začne intenzivno čistiti in to obdobje je lahko dolgotrajno in naporno. Vsekakor je dobro, da se pogovoriš z izkušeno osebo in prebereš kakšno knjigo o tem. Na žalost pa so danes tudi sadje in zelenjava pridelani s pomočjo škropiv in umetnih gnojil, zato bodi pri izbiri previden.

5.4 Post

Post je zavestna delna ali popolna prekinitev hranjenja za določen čas: 1 dan, 3 dni, 1 teden ali več tednov. Namenjen je čiščenju telesa. Ko začnemo s postom, začne telo intenzivno čistiti strupe z vseh področij. Med postom lahko uživamo samo vodo. V tem primeru je za post nad tri dni nujno klistiranje: čiščenje debelega črevesa. Brez tega bo telo vse strupe iz debelega črevesa posrkalo in smo s tem naredili več škode kot koristi. Lažja oblika posta je post s sadnimi sokovi ali sadjem. Vsakemu priporočam enkrat na teden sadni dan: edina hrana ta dan so poleg čiste vode sveže sadje in sveži sadni sokovi. Pri čiščenju telesa si lahko pomagamo tudi z zeliščnimi čaji, ki hkrati delujejo zdravilno.

 

6 Gibanje

Fizično telo potrebuje gibanje, najbolje na svežem zraku. Privošči svojemu telesu, kar potrebuje. Gibanje obnavlja vitalnost in kondicijo organizma ter čisti telo. 15 min počasnega teka, vožnje s kolesom ali plavanja na dan in občutil boš, da ti telo hvaležno vrača spočitost, moč, živost, gibljivost, energijo.

 

6.1 Telovadba

Vsako jutro telovadi 10-15 min. Po možnosti ob odprtem oknu ali kar zunaj, na svežem zraku. Lahko se odločiš za razgibalne vaje, kjer razgibaš vse telesne sklepe, hrbtenico, vrat, in vse telesne mišice. Lahko se odločiš za vaje, ki so osnova joge. Vsakomur priporočam tibetanske vaje (glej knjigo ``Vrelec mladosti''). Večkrat na dan naredi nekaj preprostih vaj za razgibavanje telesa, predvsem hrbtenice in vratu. Med telovadbo se posveti sebi, pusti vsakdanje skrbi, takrat si ti najvažnejši.

 

6.2 Hoja v naravi

Privošči si hojo v naravi, v gozdu, navkreber. Ni boljšega za obnovo fizičnega telesa, hkrati pa lahko sprostiš svoje misli, čustva in duha. Naj bo to tvoje redno opravilo, po možnosti večkrat na teden. Začuti energijo gozda, energijo travnika, potoka, hriba. Vdihavaj svež zrak in se mu prepusti. Lahko prosiš kako mogočno drevo, da ti pomaga. Ko začutiš dovoljenje, ga objemi in mu dovoli, da te prepoji z blagodejno energijo.

 

6.3 Samomasaža

Masiraš si lahko stopala, noge, roke, ramena in vrat. Masaža vratu pomaga pri urejanju krvnegta obtoka glave. Ko masiraš, se posveti sebi, ne razmišljaj o drugih rečeh. Na ta način boš poleg fizičnega telesa sprostil tudi miselno, čustveno in duhovno telo. Z masiranjem stopal lahko masiraš celo telo: vsak notranji organ ima refleksno cono na stopalih. Preko stopal ti telo sporoča: če začutiš bolečino ali zbadanje v določeni točki, je ustrezni organ potreben terapije (glej npr. knjigo ``Telo govori''). Privošči svojim stopalom redno masažo. Poleti hodi bos v naravi.

 

6.4 Dihanje

S kontroliranim dihanjem lahko umiriš svoje telo in svoj um. Dihaj skozi nos. Vdih naj bo počasen in do konca. Preden izdihneš, zadrži dih. Izdih naj bo dvakrat daljši od vdiha. Izdahni ves zrak. Ko se koncentriraš na dihanje, ni prostora za druge misli. Dihalne vaje lahko počneš med hojo, čakanjem, sedenjem, ležanjem. V vsaki knjigi o jogi so opisane osnovne dihalne vaje.

 

6.5 Ples, petje

Ples je hkrati telovadba in meditacija. Ko se prepustiš ritmu, melodiji, pesmi, izginejo vse skrbi, vse turobne misli, in srce zaplava v radosti, v sedanjosti. Tudi petje je meditacija. Pleši in poj z vsem svojim bitjem. Prepusti se jima, ne oziraj se na to, kaj bodo rekli tisti, ki te gledajo ali poslušajo. Ob petju se lahko tudi zjokaš, naj odide iz tebe bolečina, žalost, prizadetost.

 

7 Okolje

Vse, kar nas obkroža, je z nami energetsko povezano in vpliva na nas in obratno. Zamisli se, kdo ti kuha, kdo pospravlja tvoj dom, kdo je narisal slike, ki visijo v stanovanju, kdo in na kakšen način ti je daroval spominke, kdo te oblači, frizira. Energije teh oseb se poznajo na hrani, obleki, stanovanju, slikah itd. Lahko bi našel tisoč stvari, ki te obkrožajo in s teboj delijo energetski prostor. Sam si odgovoren in sam imaš moč, da spremeniš, kar ti ni pisano na kožo. Ustvari tak prostor in pogoje, da boš vedno sproščen, v skladu sam s seboj, z radostjo v srcu.

Ko čistiš svoje telo, um in duha, istočasno energetsko čistiš tudi okolje, v katerem se giblješ. Okolje lahko fizično in energetsko čistiš načrtno. Vse predmete in prostore lahko z mislimi energetsko očistiš in obnoviš.

 

7.1 Zemlja

Zemlja kot bitje je v podporo v tvoji rasti in ti daje vse svoje obilje na razpolago. Je tvoj življenjski prostor, zato upoštevaj njene zakone, njena občutljiva mesta in energijski prostor. Živi v skladu z njo in ne proti njej. Odpri se ji, saj je kot mati, vedno pripravljena te napojiti z milino in ljubeznijo.

 

7.2 Zrak

Zrak je osnovna 'hrana' našega telesa. Zato je pomembno, da je zrak čist. Pogosto prezračuj prostore (seveda le, če je zunaj čist zrak) in čim večkrat se giblji zunaj, na svežem zraku. V stanovanju si lahko pomagaš z inonizatorji zraka, ki hkrati čistijo zrak in ga polnijo s potrebnimi negativnimi ioni.

 

7.3 Stanovanje

Stanovanje naj bo urejeno, ne natrpano s kramo. Očisti stanovanje vse navlake. Obleka, ki je nisi nosil eno do dve leti, naj odide iz stanovanja. Prostori naj bodo svetli in zračni. Polepšaj zidove z izbranimi risbami. Začuti predmete, ki si jih postavil v prostor. Lahko so tudi nosilci slabih energij. Uporabljaj naravne materiale in se izogibaj umetnim masam in premazom. Občuti energijo prostora in ga energetsko uskladi s pohištvom in drugimi predmeti. Redno briši prah: s tem čistiš prostore fizično in energetsko. Ko urejaš in čistiš stanovanje, počni to pozorno, z ljubeznijo. Nejevolja, jeza, nestrpnost, hitenje: vse te energije se nabirajo v stanovanju. Zavedaj se in tega ne počni več.

 

7.4 Barve

Barve imajo svoj pomen, simbolični in energetski. Mračne in sive barve nosijo slabe vibracije, žive, pisane barve nosijo dobre energije, živahnost, radost, moč, pogum, ljubezen. Stanovanje naj bo barvno skladno. Začuti vsako barvo, ki jo vnašaš v stanovanje. Ne oblači se v mračna in turobna oblačila. Tvojo auro razpolovijo! Oblači se v živahne in skladne barve. Zjutraj si izberi barvo dneva. Naj te barve poživijo in napolnijo s svežimi vibracijami. Zamenjava barve deluje zdravilno.

 

7.5 Glasba

Glasba je sprostitev. Naj te spremlja umirjena glasba, ob kateri boš sproščen in pozoren. Izogibaj se agresivni glasbi (punk, metalic itd). Poleg drog je za auro najbolj destruktiven light-show in agresivna glasba (ritmi in besedila)! Prav tako se ne prepuščaj osladnim melodijam in besedilom.

 

7.6 Vonjave

Vonj prostora je tudi pomemben. Obstaja cela znanost o vonjavah. Z različnimi eteričnimi olji se lahko masiraš, si pripravljaš kopeli, inhaliraš ali preprosto s pomočjo svečke z nastavkom osvežiš prostor. Lahko si prižgeš tudi dišavno palčko. Pri eteričnih oljih bodi pazljiv. Nekatera so blagodejna za določene bolezni in hkrati škodljiva pri drugačnih težavah.

 

8 Pomočniki

Za svoje zdravje in svojo življenjsko pot je vsak odgovoren sam. Seveda občasno potrebuješ pomoč. Zavedati pa se je treba, da je to samo pomoč. Glavnina dela je še vedno pri tebi, ne glede na to, kakšno vrsto pomoči potrebuješ.

Ker je farmacevtska industrija druga največja industrija na svetu (takoj za vojaško industrijo), je razumljivo, da se ne bo prav hitro prilagodila holističnim pogledom na zdravljenje. Neozdravljivih bolezni ni. Tako pravijo boleznim, kjer ne poznajo biokemijskih in fizikalnih vzrokov in ne poznajo biokemijskega načina za pozdravitev bolezni. Pri vsaki vrsti t.i. neozdravljivih bolezni so znani številni primeri (čudežnih) ozdravitev. Ker teh ozdravitev medicina ne zna razložiti, jih ignorira, kot to počne uradna znanost z večino parapsiholoških pojavov. Namesto ``neozdravljive'' bi jim morali reči težko ozdravljive bolezni.

Spodaj so opisani različni pomočniki. Večina terapevtov pa kombinira več različnih pristopov. Npr. bioenergetik je lahko hkrati tudi radiestezist in psihoterapevt, akupunkturist je lahko hkrati tudi zdravnik in psiholog itd. Spodnji seznam seveda ni popolen. Omenjeni so terapevti, ki jih najpogosteje srečamo v našem okolju.

 

8.1 Zdravnik

Ko se bolezen manifestira na fizičnem nivoju, je prvi pomočnik zdravnik. Današnja medicina temelji na biokemijskih zakonih. Ne ukvarja se s človekom kot celoto, ampak ga razdeli na dele in delčke in zato tudi zdravi samo po delih. V svoji pomoči je zato omejena, kljub temu pa dobrodošla in koristna. Idealno pa je, če medicinski in holistični (celoviti) pristop sodelujeta in se dopolnjujeta. Zdravila zmanjšajo neprijetne posledice bolezni (npr. bolečine) in pomagajo pri hitrejšemu okrevanju, ki bi bilo brez zdravil lahko bistveno počasnejše. Medicinska pomoč je nujna v kritičnih situacijah, ko je potrebno vzdrževanje izčrpanega ali poškodovanega fizičnega telesa in za uravnavanje življenjskih funkcij. Tudi laboratorijska diagnostika je zelo koristen pripomoček. Največja napaka pa je, če pacient prenese odgovornost za svoje zdravje na zdravnika.

 

8.2 Psiholog

Psiholog ti lahko pomaga predvsem pri čustvenih in mentalnih težavah. Pomaga ti razjasniti vzroke težav v odnosih do sebe in do drugih. Osvetli ti lahko situacijo, v kateri se nahajaš in si subjektivno prizadet, bolj objektivno gledanje pa razkrije, da stvari sploh niso tako zelo zapletene. Pomaga ti najti načine, da si povrneš samozaupanje in začneš graditi zdrave in iskrene odnose. Pomaga ti očistiti tvoje misli razdirajočega pesimizma in jih usmerjati v ustvarjalni optimizem.

 

8.3 Socialni delavec

Socialni delavec ti pomaga, da lažje sprejmeš družbeni sistem tak, kot je, in se mu prilagodiš. Pomaga ti preusmeriti energijo, ki si jo zapravljal za brezupno upiranje sistemu, v proces, ki ti pomaga poiskati tvoje mesto v družbi. Pri tem te motivira, da najdeš dejavnost, ki te bo veselila in v kateri boš lahko našel svoj smisel. Lahko ti pomaga, da se začasno ali za stalno umakneš iz okolja, v katerem živiš, in ti pomaga najti tebi primerno okolje.

 

8.4 Maser, kiropraktik

Masaža je pomoč na fizičnem nivoju, hkrati pa posredno pomaga pri zdravljenju energetskega nivoja. Z masažo lahko izboljšamo prekrvavitev, ``odblokiramo'' fizične in posredno blažje energetske blokade, pomagamo pri regeneriranju določenih tkiv. Kiropraktik poleg masaže kože in podkožnega tkiva, mišic, krvnega obtoka, limfnega obtoka in živcev odblokira tudi fizične in energetske kanale na sklepih in veznemu tkivu. Za določene vrste bolezni masaža ni primerna, zato ni odveč posvet z zdravnikom.

 

8.5 Radiestezist

Radiestezist pregleda stanovanje in pisarno. Odkrije lahko področja škodljivega zemeljskega ali tehničnega sevanja. Odkrije lahko predmete, ki sevajo škodljivo energijo in jih energetsko očisti in napolni z blagodejnimi energijami. Lahko svetuje zaščito pred škodljivimi sevanji (piramide, plošče itd.). Najbolje pa je, da se od škodljivih sevanj umaknete. Vse zaščite delujejo pogojno: s svojimi slabimi mislimi lahko izničite energetsko zaščito.

 

8.6 Akupunkturist

Akupunkturist lahko z različnimi prijemi, pritiski, elektrostimulacijo, zbadanjem z iglicami vpliva na akupunkturne točke - kjer se energetski meridijani dotikajo kože. Na ta način lahko uravnava notranjo energijo, jo stimulira in odblokira nekatere blokade na tem nivoju. Preko akupunkturnih točk lahko tudi diagnosticira.

 

8.7 Homeopat

Homeopati na osnovi dolgotrajnega pogovora s pacientom in z različnimi diagnostičnimi metodami (npr. kineziološka diagnostika – preverjanje jakosti mišic in s tem ``pogovor s telesom'', iridologija – diagnostika z opazovanjem oči itd.) odkrijejo vzroke težav in določijo vrsto vibracije, ki določenemu delu telesa primanjkuje. Manjkajočo vibracijo dodajajo s homeopatskimi zdravili: to so močno razredčena zdravila ali druge naravne snovi (zelišča, kamnine itd.) v vodi in alkoholu, ki ne vsebujejo več prvotne snovi ampak ohranijo samo vibracijo te snovi (voda je pomnilnik vibracij). Homeopatsko zdravilo deluje brez stranskih učinkov, ki bi jih sicer izzvali delci prvotne snovi.

 

8.8 Bioenergetik

Bioenergetik se poveže z višjimi nivoji in kanalizira zdravilne energije (preko svojih rok, preko svojih energetskih centrov, s pomočjo nihala, kristalov ali drugih pripomočkov), jih usmerja na obolela mesta na fizičnem telesu in na eteričnih telesih. Z bioenergijo odblokira energetske blokade na različnih nivojih. Bioenergetik lahko pomaga iz bližine ali na daljavo. Fizična razdalja ni pomembna, potrebno je le ustvariti miselni stik s pacientom - preko slike, rojstnega datuma, imena in/ali naslova.

Če je jasnoviden ali izurjen v uporabi diagnostičnih pripomočkov, kot npr. nihalo, lahko diagnosticira: lahko poišče vzroke bolezni na fizičnem, astralnem, mentalnem, čustvenem itd. telesu. Vsekakor pa bo dober bioenergetik hkrati z energetsko pomočjo tudi vzgajal pacienta, da se bo pacient naučil sam obnavljati svojo energijo in začel odpravljati vzroke svojih bolezni.

 

8.9 Psihoterapevt, regresija

Psihoterapevt ti lahko pomaga odkriti vzroke težav. Vzroki so lahko zelo globoki, iz mladosti, otroštva ali pa celo iz prejšnjih življenj. Ko se vzroki odkrijejo in ozavestijo, jih potem bistveno lažje odpraviš. Z različnimi postopki regresije te psihoterapevt vodi v tvojo podzavest. Hipnoterapevt uporablja hipnotični trans. Vendar se lahko regresija izvaja tudi pri popolni zavesti.Poseben postopek, aspektika, omogoča odpravljanje energetskih blokad tako, da v pogovoru z blokado le-to prepričaš, da je cilj, ki ti ga je pomagala doseči, izpolnjen in lahko odide. Pri tem ti terapevt lahko tudi energetsko pomaga čistiti zablokirane predele.

 

8.10 Astrolog

Astrolog na osnovi datuma, ure in lokacije rojstva izdela tvoj osebni horoskop. Iz njega je razviden položaj sonca, lune, planetov in ozvezdij v trenutku tvojega rojstva. Ti položaji predstavljajo okvire tvoje osebnosti: tvojega karakterja in podzavestnih nagnjenj, hkrati pa okvire tvoje tuzemeljske naloge. Z interpretacijo horoskopa ti astrolog lahko pomaga razumeti izvor tvojih težav in te usmeri, na kakšen način bi lahko bil bolj miren, uspešen, ustvarjalen, zdrav.

 

8.11 Skupina

Skupinske terapije ti lahko pomagajo energetsko, saj je skupina vedno močnejša od posameznika, hkrati pa se z izmenjavo izkušenj lahko od članov skupine veliko naučiš. Vsak posameznik prispeva k skupini energijo, znanje in izkušnje. Skupina te motivira in si zato manj len in bolj dejaven. Skupina ti pomaga, da se odpreš, da začneš govoriti o svojih težavah in jih s tem jasno opredeliš. Veliko je odvisno od vodje skupine: lahko je odprt in dovoljuje novosti in spremembe, lahko pa se strogo drži nekaterih načel. Zavedaj se, da te noben vodja ne bo odrešil in moraš prej ali slej najti svojo pot. Ni odveč pazljivost, da ne pride do odvisnosti od skupine ali celo od vodje.

 

8.12 Pripomočki

Pri meditacijah in zdravljenju si lahko pomagamo z različnimi pripomočki, ki kanalizirajo zdravilne energije:

Kristali (npr. kamena strela, ametist itd.) pomagajo čistiti prostor, ščitijo pred slabimi energijami in ti nudijo, če jih nosiš okoli vratu ali v žepu, energetsko podporo. S kristali lahko čistiš vodo in jo polniš z zdravilno energijo. Pri kristaloterapiji terapevt energetsko poveže kristale in pacienta z višjimi nivoji in preko kristalov usmerja zdravilne energije na obolela mesta.

Piramide s svojo obliko ustvarjajo vibracije, ki so lahko tudi zdravilne. Piramide se uporabljajo za zaščito pred škodljivimi sevanji in za zdravljenje. Pri izbiri oblike in velikosti piramide naj pomaga strokovnjak, saj napačna uporaba lahko naredi več škode kot koristi.

Inicirani predmeti (npr. talismani, deli oblačil, okrasni predmeti itd.) so povezani z višjimi nivoji in kanalizirajo zdravilne energije. Povezavo (iniciacijo) opravi mojster, ki je duhovno dovolj napredoval.

Energetski napitki in hrana pomagajo energetsko obnavljata fizično telo in eterična telesa. Napitke in hrano lahko energetsko napolnimo sami, bioenergetik ali se napolnijo s pomočjo kristalov in piramid.

Simboli, majčke so lahko nosilci zdravilnih energij. Zdravilni simbol lahko narišeš na karton (npr. v obliki enakostraničnega trikotnika) in ga polagaš na obolela mesta. Zdravilni simbol je lahko narisan na sliki, ki visi na steni, na obesku, prstanu, majčki itd. Živopisane majčke, ki delujejo zdravilno samo zaradi barv (brez simbolov in iniciacije) - barvna akupunktura, lahko naročiš preko interneta (http://www.thiaoouba.com).

Naravni izvori zdravilnih energij ti lahko pomagajo obnavljati energetsko stanje. V naravi je veliko zdravilnih izvorov; npr. na Tromostovju v Lj., pri Prešernovem spomeniku (med brezami), v Tivoliju (npr. ob Cekinovem gradu), v Stični ob cerkvi pri samostanu, v arboretumu v Volčjem potoku, v Stahovici, v Tunjicah pri Kamniku itd. (glej knjige Marka Pogačnika)

Svetišča, cerkve: Večina svetišč, templjev, cerkev, sinagog, džamij itd. je napolnjenih z zdravilnimi energijami (lahko so že zgrajene na zdravilnih izvorih). Ljudje so iskreni pred bogom, se odprejo in pritegnejo zdravilne energije. Zato priporočam meditacijo v teh prostorih.

Kasete, fotografije: Audio, video kasete in fotografije so lahko zdravilne. Če so posnete v času kanaliziranja zdravilnih energij, se energetska koda prenese na magnetni trak oziroma fotografski papir. Poleg tega se kasete s posneto glasbo in navodili uporabljajo kot pripomoček pri meditaciji.

 

9 Knjige

Večino spodaj naštetih knjig in še precej več lahko dobiš npr. v knjigarni Esperanca na Gregorčičevi ali v Čopovi knjigarni (Državna založba) na Čopovi v Lj. Tudi knjižnice so dobro založene s knjigami te zvrsti. Spodaj je seznam knjig, ki jih vsakomur toplo priporočam. Priporočam tudi prebiranje revije Aura.

 

9.1 Prijetno in zanimivo branje

 

9.2 Modrost

 

9.3 Zdravljenje