Knjige

NAROČILA: tel 041 463704; e-mail: irena.roglic@gmail.com

 

Edward Bach: ZDRAVI SE SAM, OSVOBODI SE

Mary Tabor: ZVEST SEBI

(Inštitut za Bachovo cvetno terapijo, Ljubljana, 2021; 220 strani, cena: 18 evrov in poštnina)

Ponatis spisov Edwarda Bacha (1886 – 1936) iz knjižic »Zdravi se sam« in »Osvobodi se« prihaja v času, ko je bistvenega pomena spomniti se, da bolezen ni materialnega izvora in je zato ne moremo pozdraviti in preprečiti z materialnimi sredstvi. Bachovim spisom je dodan tekst Mary Tabor, prvič objavljen v slovenščini.

Angleški zdravnik Edward Bach je v naravi našel zdravilo, ki nas poveže s samozdravilnimi močmi v sebi in nam vrne življenjsko moč, mir in radost. Bachove kapljice so pripravljene iz cvetov divje raslih rož, dreves in grmovja. Podprejo nas v čustvenih stiskah in nam vrnejo zaupanje, da lahko svoje življenje usmerjamo sami. Osvobodijo nas strahu in nam dajo pogum, da zvesto sledimo sebi, svojim hrepenenjem, svoji duši.

Bachova učenka in prijateljica Mary Tabor je Bachove ideje predstavila v literarnem tekstu, dodanem Bachovim spisom. Bodi zvest sebi je temeljna ideja Bachovega življenja in dela. Samo če ji sledimo, smo lahko zdravi, mirni, izpolnjeni.

 


 

Irena Roglič Kononenko:   Bachove kapljice, Mir v duši.

(Inštitut za Bachovo cvetno terapijo, Ljubljana, 2017; 264 strani, cena: 27 evrov plus poštnina)

Knjiga je plod 20-letnega ukvarjanja avtorice z Bachovo cvetno terapijo in 12-letnega izobraževanja Bachovih cvetnih pomočnikov na celoletnih seminarjih. V knjigi so predstavljeni:

 • Bachovi cvetovi in pomoč z njimi,
 • psihološke slike za uporabo posameznih esenc,
 • duhovna osnova Bachovega cvetnega zdravljenja,
 • praktični napotki za uživanje Bachovih kapljic,
 • diagnostične metode za določitev cvetnih esenc,
 • smernice za izbor esenc in pomoč z njimi,
 • načini odzivanja na esence,
 • Bachovo življenje in delo,
 • ustvarjanje matičnih tinktur za Bachove kapljice,
 • izbrana področja uporabe Bachovih kapljic,
 • učitelji Bachove cvetne terapije in njene umetniške predelave,
 • na koncu pa še lastna izkušnja avtorice in njenega moža, s katerim pri delu sodelujeta.

Delo je namenjeno vsem, ki se želite poglobiti v Bachov sistem zdravljenja duše, da bi pomagali sebi in drugim.

 


  

Julian Barnard: BACHOVA CVETNA TERAPIJA, OBLIKA IN FUNKCIJA

(Inštitut za Bachovo cvetno terapijo, Ljubljana, 2016; 254 strani, cena: 27 evrov plus poštnina)

Najgloblja in najpodrobnejša predstavitev Bachovih cvetnih esenc  iz botaničnega stališča in simbolno ujemanje botaničnih značilnosti cvetov s človekovimi karakternimi lastnostmi, nov poglobljen vpogled v Bachovo življenje in delo ter alkimijo ustvarjanja Bachovih cvetnih zdravil.

 

80 let po smrti angleškega zdravnika in avtorja cvetnih esenc dr. Edwarda Bacha doživlja Bachova cvetna terapija preporod v slovenskem prostoru. Desetletja znana le redkim posameznikom, prihaja danes v nova okolja, kjer njeno blagodejno naravno pomoč sprejemajo odrasli, otroci in mladostniki, nosečnice in dojenčki, stari in umirajoči, bolni in zdravi, pa tudi živali in rastline. Ne zdravi bolezni, ampak razume človeka celostno, zato zdravi njegovo psiho in duha. Ne poskuša zgolj odpravljati bolezenskih simptomov, ampak sega h koreninam človekovih težav, ki povzročajo bolezni. Nerazrešena neharmonična čustvena stanja so tista, s katerimi naj bi se človek ukvarjal, a povzročijo bolezni, če tega ne zmore. Njihove posledice se v tem primeru odrazijo na telesu. Tu so tako moteče, da nas prisilijo k razmisleku in ukrepanju, k spremembam, k razvoju. Kadar nismo povezani s svojim višjim jazom, s svojo notranjo modrostjo, s tihim, a nezmotljivim glasom vesti v sebi, se počutimo ločene od celote in trpimo. Bachove esence nas nežno spomnijo na naš duhovni izvor in nas z njim ponovno povežejo, kadar smo to vez pretrgali. Pomagajo nam poiskati moč v sebi in najti v življenju notranji mir, veselje, izpolnjenost in zdravje.

 

Knjiga Juliana Barnarda Bachova cvetna zdravila, Oblika in funkcija prinaša nov pogled na delo dr. Edwarda Bacha ter poglablja naše razumevanje njegovih rastlin in esenc. Povezuje simbolno govorico rastline s čustvenimi značilnostmi človeka, za katerega je esenca rastline primerna. Odpira nam nove poti spoznavanja Bachovih cvetnih zdravil. Preko botanike poglabljamo psihološko in duhovno razumevanje cvetnih esenc. Bachove kapljice so duhovna pomoč ─ duhovno zdravljenje.

Knjiga je namenjena vsem, ki z Bachovimi kapljicami pomagajo sebi in drugim, ter vsem iskrenim iskalcem odgovorov na življenjska vprašanja. Odpove se poenostavljenim in klišejskim pogledom na delo in osebnost Edwarda Bacha in nam tako prinaša nova spoznanja ter resnično pomoč na naši poti.

 

Spletna stran Juliana Barnarda: www.healingherbs.co.uk


 

 39 cvetnih kart in knjižica Sporočila Bachovih cvetov v leseni škatli
39 plastificiranih kart z barvnimi fotografijami cvetov vseh 39 Bachovih esenc. Velikostplastificirane karte : 80X110mm. Dodana je knjižica Sporočila Bachovih cvetov (format 84X135 mm, 40 strani) z opisi kvalitet, ki jih pozamezni Bachovi cvetovi pomagajo ozaveščatiin razvijati. Vse skupaj v leseni škatli (velikost 150X95X48 mm). Cena : 60€ plus poštnina)

 

Morda se v značilnostih določenega Bachovega cveta (v njegovih kvalitetah in težavah) še posebej najdemo. Je naš karakterni cvet: življenjske preizkušnje, povezane z njim, so za nas bistvene. Vendar vsi izkusimo vse lekcije Bachovih cvetov – kdaj v življenju. Na slepo iz kompleta kart izberemo cvet, ki nam lahko v naši trenutni situaciji najbolj pomaga in nas podpira. Njegovo sporočilo odpira naše srce in jasni zavest, slika cveta nas nagovori, da ga morda poiščemo tudi v naravi, pitje kapljic nas blago in nežno vodi na pot, ki je naša in neponovljiva.

 


 PLAKAT slik cvetov vseh 39 Bachovih esenc
Velikost plakata: 80x60cm
Fotografije na plakatu : Igor in Irena Kononenko
Oblikovanje : Nina Kononenko
Na trdi plastificirani podlagi, primerno za obesit na steno : Cena : 60€
Brez podlage (tiskano na papir): Cena : 45€

Tisk po naročilu.

Prevzem osebno na Inštitutu za Bachovo cvetno terapijo, Celovška 144, Ljubljana

(plakata ne pošiljamo po pošti)

Možno je naročiti tudi plakat fotografije posameznega Bachovega cveta.

 


 Igor Kononenko in Irena Roglič Kononenko: 39 PESMI IN PLESOV ZA BACHOVE CVETOVE

(108 strani, format A4, vezano v špiralo, dve priloženi zgoščenki, 25€ plus poštnina)

Cilj Bachove cvetne terapije je, da ponovno vzpostavi naše duševno ravnovesje in nas na ta način poveže z lastnimi duševnimi in telesnimi samozdravilnimi močmi. Bachove kapljice so izvlečki –  esence cvetov rož, grmov in dreves. Pomagajo nam v naših čustvenih stiskah, preko harmoniziranja našega duševnega, čustvenega stanja pa pozitivno vplivajo na naše telesno zdravje. Različnih Bachovih cvetnih pripravkov je 39. Poleg svetovanja in Bachove cvetne terapije se na Inštitutu za Bachovo cvetno terapijo, psihično pomoč in umetnostno terapijo v Ljubljani, kot samo ime inštituta pove, ukvarjamo tudi z umetnostno terapijo. K temu sodijo plesi v krogu za Bachove cvetove, ki jih je ustvarila Latvijka Anastasia Geng. Za vsako od 39 Bachovih esenc je izbrala melodijo iz bogate zakladnice ljudske glasbe baltskih dežel in pripravila koreografijo. Po Anastasiini smrti plese poučuje in jih širi naprej njena učenka Marianne von Schwichow, pri kateri se je sprva učila plesov Irena, kasneje pa tudi Igor, v Nemčiji, Avstriji in tudi Latviji. Po več letih plesanja in poučevanja plesov v Sloveniji so spontano začela nastajati tudi besedila za posamezne Bachove esence in priredbe melodij za petje ob spremljavi kitare. Kmalu se je pokazalo, da ples in petje besedil ob spremljavi kitare navdihujeta in vplivata blagodejno na naše počutje, zato sva se odločila, da Igorjeve pesmi objaviva v obliki pesmarice, k vsaki pesmi pa je Irena dodala tudi kratek opis Bachovega cveta in delovanja njegove esence ter opis plesa. Pesmi sva tudi posnela na dveh zgoščenkah, ki sta priloženi pesmarici.

 


 Maja Korošak: POMOČ BACHOVIH KAPLJIC

(183 strani, Založba ARA, Ljubljana, 2014, 15€ plus poštnina)

Zdravljenje z Bachovimi cvetnimi esencami je zrenje vase, je zelo »prizemljen« način pogleda vase. Omogoča samospoznavanje. Saj če ne poznamo svojih čustev, občutkov in motivov, kaj sploh vemo o sebi? Novinarka mag. Maja Korošak se je pogovarjala z  Ireno Roglič Kononenko in njenim možem Igorjem Kononenkom o izkušnjah z Bachovimi cvetnimi esencami. Poleg tega je v knjigi še osem zgodb ljudi, ki so imeli izkušnje z Bachovimi kapljicami. V knjigi je objavljena tudi tretjina Igorjevih pesmi za Bachove cvetove (vseh pesmi je 39, toliko kolikor je Bachovih esenc cvetov).

 


 

Nora Weeks: NASTANEK CVETNE TERAPIJE EDWARDA BACHA

155 strani; Cena 12€ in poštnina

Angleški zdravnik Edward Bach (1886 – 1936) je življenje posvetil iskanju zdravila, ki bi zdravilo vzroke bolezni, ne pa samo odpravljalosimptome. Tako zdravilo je našel v kraljestvu narave, v cvetovih divje raslih rož in dreves. Njegova cvetna terapija – Bachove kapljice nanaraven, neškodljiv in blag način zdravijo naše porušeno duševno in čustveno ravnovesje in na ta način blagodejno vplivajo na naše telo. Njegova življenjska zgodba, ki jo je zapisala njegova najbližja sodelavka Nora Weeks, priča o njegovem zaupanju, odločnosti in pogumu, ki so lahko navdih za vsakega, ki išče svojo pot in ji sledi, pa tudi za vse tiste, ki si želijo povrniti izgubljeno zdravje.

 


Kahlil Gibran: NOREC

52 strani; Cena: 3 € in poštnina

Življenjska modrost v parabolah.

 


Rainer Öhlschleger: IZTOČNICE ZA INTERPRETACIJO HOROSKOPA

342 strani Cena: 30 € in poštnina

Astrološki priročnik za praktike: astrologe, zdravnike, zdravitelje, psihologe, terapevte, pedagoge, socialne delavce, pa tudi vse tiste, ki želijo s pomočjo astrologije razširiti meje samospoznanja in razumevanja soljudi ter prevzeti odgovornost za svojo usodo.

Sestavljen iz kratkih gesel za posamezne kombinacije astroloških simbolov. Izčrpen opis bolezenskih disopozicij pri posamezni povezavi planetnih funkcij, dragocen za vse, ki se ukvarjajo z zdravjem ljudi.

 


Gitta Mallasz: ODGOVOR ANGELOV

316 strani Cena: 13 € in poštnina

Sredi vojne, laži in groze se pred štirimi mladimi Madžari nenadoma in nepričakovano odstre nov svet, svet novih dimenzij. Odgovori iz tega sveta jih vodijo na poti iskanja samega sebe. »Odgovor angelov« razkriva proces njihove preobrazbe. Gitta Mallasz, ki je dokument zapisala, je edina od štirih prijateljev dočakala konec vojne.

Prebrane in doživete besede angelov imajo poseben učinek: bralec postane sprejemljiv za prisotnost lastnega angela. To individualno dogajanje pa je tako intimno, nežno in sveto, da nima nihče pravice, da se od zunaj vpleta vanj.

Delo, podnaslovljeno kot »dokument«, ne želi prepričevati, ampak samo priča o tem, kako naravno in samo po sebi umevno je lahko za vsakega od nas srečanje z »angelom«, z »notranjim glasom«, z »navdihujočo močjo« ali kakorkoli to že želimo poimenovati.

 


 Edward Bach: ZDRAVI SE SAM

58 strani   

Pričujoče delo Edwarda Bacha (1886 – 1936) je duhovni temelj njegove cvetne terapije. Priznani angleški zdravnik je zadnjih sedem let svojega življenja posvetil iskanju zdravila, ki bi pomagalo odpraviti temeljni vzrok bolezni, ne pa samo lajšalo simptome. Tako zdravilo je našel v kraljestvu narave. Opustil je delo splošnega zdravnika v Londonu in se preselil na deželo. Izkušnje z bolniki so ga naučile, da so pravi vzrok bolezni negativna čustvena stanja, kot so npr. sovraštvo, jeza, ljubosumnost, strah, obup, malodušje … Intuitivno je našel rastline, ki ta negativna duhovna in čustvena stanja pomagajo odpraviti in jih spremeniti v pozitivna, v samozaupanje, ljubezen, sočutje, veselje, mir. Bachove kapljice nas povežejo z našo dušo in obudijo naše samozdravilne moči.

 


Edward Bach: OSVOBODI SE

120 strani  

Izbor Bachovih spisov in predavanj, duhovna osnova Bachove cvetne terapije. V enem od poglavij Bachov opis posameznih cvetnih esenc.

     »Nič se ni tako težko naučiti kot biti svoboden – osvobojen okoliščin, okolice, drugih ljudi in predvsem samega sebe. Kajti šele ko smo svobodni, lahko soljudem zares kaj damo in jim služimo.«

     »Ne pozabite nikoli, za vse nosite odgovornost vedno sami – če ste bolni ali nesrečni ali obkroženi s »težavnimi« prijatelji ali svojci. Absolutna svoboda je naša pravica po rojstvu, toda v življenje lahko to pravico prebudimo samo, če damo enako svobodo vsakemu živemu bitju, ki zaide na obzorje našega življenja.«

      »Napačnih pogledov in bolezni ne moremo premagati z direktnim napadom, ampak samo tako, da jih nadomestimo z dobrim. Temo prežene svetloba, ne še večja tema – in sovraštvo ljubezen, okrutnost dobrohotnost in sočutje, in bolezen zdravje.«

Delu je dodana spremna beseda, ki več pove o uporabnosti Bachove cvetne terapije.

 


     Robert Dorsch: Zgodbe in slike z vrta Bachovih cvetov

    234 strani, 38 barvnih slik Bachovih cvetov

Zgodbe nam pokažejo nekonstruktivne vzorce obnašanja in pot do preobrazbe. Dotaknejo se nas tam, kjer se obnašamo tako kot njihovi junaki, tako da lahko prepoznamo zmoto in jo popravimo. Pomagajo nam – podobno kot Bachovi cvetovi – spoznati, kako smo lahko notranje bolj mirni in izpolnjeni. Lahko jih beremo ali pripovedujemo naprej bližnjim, otrokom, prijateljem. Njihov avtor dr. Robert Dorsch jih uporablja v svoji psihoterapevtski praksi skupaj z Bachovimi kapljicami. Vendar niso namenjene samo strokovnjakom, ampak si lahko z njimi na preprost, blag in ustvarjalen način pomaga vsakdo.

Ob vsaki zgodbi je tudi slika cveta, o katerem zgodba pripoveduje, in na ta način se veliko bolj povežemo z njegovim sporočilom, kot če bi poznali le številko stekleničke Bachovih kapljic. Avtorju je uspelo ustvariti pristop do Bachovih cvetov, ki se ne razkrije predvsem po mentalni poti, ampak neposredno doseže človeško srce in dušo. Tudi Edward Bach, avtor cvetne terapije, je pisal zgodbe o cvetovih. Na začetku Dorscheve knjige je tudi ena Bachova zgodba.

Bachova cvetna terapija doživlja danes vrsto izpopolnitev, nadaljevanj, in je navdahnila mnoge terapevte, da poskušajo sporočila Bachovih cvetov izraziti v najrazličnejših umetniških izrazih: plesnem, slikarskem, fotografskem, kiparskem in pri Dorschu literarnem. Zgodbam se lahko samo prepustite in uživate ob branju. Če pa jih želite povezati z Bachovo cvetno terapijo, so vam v pomoč Cvetni telegrami, ki na koncu knjige o vsakem cvetu v telegrafskem stilu povedo bistveno: kakšna je rastlina, tema zgodbe, nerešena in kasneje razrešena raven cveta, vzorec obnašanja in vodilni simptom ter učna naloga, ki stoji pred nami.

 


Igor Kononenko in Irena Roglič Kononenko: UČITELJI MODROSTI
(izbrana za sončno knjigo leta 2007)

Samozaložba Irena Roglič Kononenko, Ljubljana 2007

Obseg: 270 strani, Format: 261X189mm (malo manj kot A4), 82 slik (od tega 30 barvnih)

Cena: 30€ plus poštnina.

Naročila po tel: 041 463 704 (Irena) ali na e-mail: irena.roglic  AFNA gmail.com

Knjiga UČITELJI MODROSTI izbrana za sončno knjigo leta 2007

 

TEKST NA PLATNICI:

Živimo v času, ki je vse bolj brezdušen. Praznina, ki se pojavlja v odnosih, pa tudi znotraj nas samih, nas nagovarja k iskanju tistega, kar bi nas zares izpolnilo in osmislilo naše življenje. Razsvetljeni ljudje so kažipot na naši zadnji in najpomembnejši poti, poti k resničnemu Sebi. Prisluhnimo jim in jim bodimo hvaležni. Kajti prav oni so zaslužni, da se leta našega tavanja v temi lahko zelo skrajšajo.                                                                           — Viktor Gerkman

 

Učitelji (Modreci, Samouresničeni, Osvobojeni, Prebujeni, Popolni, Razsvetljeni) so se pojavljali in se pojavljajo v vseh obdobjih in na vseh kontinentih, najpogosteje takrat, ko jih najbolj potrebujemo. V knjigi je opisanih 79 osebnosti, za katere obstajajo zgodovinski dokumenti o njihovem življenju in delu ter o njihovih naukih. Kot vsi mojstri zatrjujejo, je Resnica neopisljiva, zato je treba nauke mojstrov brati ne samo z razumom, ampak jih hkrati preverjati in čutiti intuitivno, s srcem. Ker so modreci enotni ne glede na časovno obdobje in ne glede na prostor (kontinent), v katerem so živeli, in ne glede na tradicijo, iz katere so izhajali, lahko sklepamo, da vsi črpajo iz iste Resnice, čeprav vsak uporablja nekoliko drugačno terminologijo, prilagojeno kulturi in duhovni zrelosti okolja, in ima vsak svoj stil pri opisovanju te neopisljive Resnice. ‘Zapisana modrost’ je seveda relativen pojem, saj je prava Modrost živa in v principu neopisljiva. Njeni številni opisi, ki so zbrani v tem delu, pa kažejo na neštete načine, kako se Modrost lahko izraža, in na neštete poti, po katerih jo lahko dosežemo.

 

Če me v knjigi pokliče en stavek, en sam samcat stavek, da ga izpišem, o njem premišljujem, ga citiram – če v knjigi obstaja en tak stavek, je bilo knjigo vredno prebrati. V Učiteljih modrosti je na stotine takih stavkov. Zato je to knjigo treba nenehno prebirati. Le po enega učitelja naenkrat, da se srce razpre in leže vanj modrost, ki je starejša od najstarejše knjige, višja od najvišje gore in globlja od najglobljega vodnjaka. Ker prinaša sporočilo Enega, Največjega, Absolutnega. Sporočilo ljubezni in srčnega miru iz Izvira. Balzam za dušo in gradivo za duhovno rast. Za globoko hvaležnost. In za brezpogojno zaupanje, ki ga ljudje sodobnega časa potrebujemo kot zrak, brez katerega pljuča umrejo in srce neha biti. Srce sveta in pljuča slehernega posameznika. Bogu hvala za dragoceni dar, Igorju in Ireni za trud, da sta to darilo Svetlobe položila v naša naročja.                                               —Manca Košir